Comunitate IT

Devino Programator!

5 motive pentru care să faci parte dintr-o comunitate IT

O comunitate IT reprezintă răspunsul potrivit atât pentru dezvoltatorii aflați la început de drum, cât și pentru seniorii cu valențe de formatori; atât pentru antreprenori, cât și pentru cei dornici să simtă pulsul pieței și care nu sunt neapărat în domeniu. În orice caz, numitorul comun este termenul de "comunitate", acel cadru din care cu toții pot avea de câștigat și pot evolua armonios. De ce să te alături unei comunități?

1. Comunitate IT de dezvoltare pentru începători

Cei care sunt juniori pe diferite limbaje de programare pot găsi sprijin din partea celor cu mai multă experiență. Juniorii pot astfel să învețe din greșelile cu care s-au întâlnit seniorii de-a lungul activității acestora, fără să fie nevoie să treacă efectiv prin aceeași experiență. Sau cel puțin pot învăța cum să gestioneze o situație asemănătoare recent întâlnită într-un mai eficient. Pot de asemenea să se adapteze mai bine cerințelor pieței, luând contact cu tehnologiile emerging.

2. Oportunități noi pentru seniori

Odată atins un anumit nivel de expertiză, apare uneori și plafonarea. Nu este un mit că programatorii seniori caută adesea noi limbaje de programare pentru a se menține "alerți". Însă cei mai mulți seniori aleg calea mentoring-ului pentru ca realizează că pot deveni utili într-o comunitate unde juniorii sunt dornici să învețe - comunitate programatori. Sentimentul de împlinire este un motiv în plus pentru a face parte dintr-o comunitare IT în calitate de senior. Va fi mereu cineva care să caute sfaturi sau situații critice și soluțiile cele mai eficiente pentru a le implementa.

3. Networking

Poate că nu dorești neapărat să devii mentor dar nici junior nu ești în branșa ta. O astfel de comunitate vine în ajutor și pentru o persoană ca tine. Poate lucrezi într-un anumit limbaj într-o industrie destul de restrictivă, precum în banking. Într-o comunitate locală găsești oportunități în industrii diversificate unde poți deveni mai creativ sau unde poți încerca mai multe tehnologii la care până acum nu ai avut acces. Just give it a try.

4. Antreprenoriat

Poate ești în căutarea unor proiecte noi ori dorești să găsești pe cineva cu o viziune asemănătoare cu a ta cu care să creezi, să inovezi și cu care să provoci ideile clasice de antreprenoritat in IT. Poate ai un start-up și vrei să îl crești alături de oameni creativi și loiali, pe care să te poți baza. Răspunsul? Alătură-te unei comunități IT locale.

5. Vrei să cucerești domeniul IT venind de pe un job non-tech

În cazul acesta, o comunitate IT este exact ceea ce îți trebuie pentru a te pune la curent cu tot ce se petrece notabil în domeniu și pentru a vedea dacă ai mindset-ul potrivit. Dacă nu, nu-i nicio problemă, diversitatea este una dintre părțile interesante atunci când faci parte dintr-o comunitate, indiferent de domeniul acesteia. Vei găsi oportunități, vei lua parte la discuții interesante despre diferite tehnologii despre care nici nu știai că există și vei vedea imensul potențial din IT, unde experiența ta anterioară va fi mai mult ca singur un insight util în cadrul comunității.

Ești pregătit să încerci? Tu pentru care motiv te-ai alătura unei comunități locale de IT?

TOP